T R Richmond: Vem var Alice?
Översättning: Cecilia Falk
Massolit förlag
Alice Salmon är bara tjugofem år när hon dör och lämnar massor av frågor efter sig. Den största: vem var hon? Egentligen?
Hon möter sitt öde en vinterkväll. Berusad, kanske påtänd, har hon vinglat ner till en sjö i Southampton efter en fest och nästa morgon hittas hon i vattnet. En av professorerna vid Alices universitet, Jeremy Cooke, blir djupt skakad när han får höra om dödsfallet och i ett försök att hålla minnet av Alice levande bestämmer han sig för att ta reda på allt som går att hitta om henne och hennes öde och dokumentera det i en bok.
Den här romanen är resultatet av hans arbete. Författaren, T R Richmond, skriver som en programförklaring följande: Internet och sociala medier har revolutionerat hur människor kommunicerar och relaterar till varandra. Det var min fascination över detta som väckte idén till den här boken.
Vem var Alice? är inte någon vanlig roman. Den består av brottstycken av de digitala spår vi människor lämnar efter oss. Sms, röstmeddelanden, mejl, blogginlägg, twitterkonversation och så vidare bildar tillsammans med utdrag ur Alice dagbok, tidningsartiklar, brev som Cooke skriver till en vän och polisförhör de bitar av mosaik som ska göra bilden av Alice och hur hon egentligen dog fullständig.
Trots att det inte är en traditionellt linjärt berättad story som helt saknar gestaltning är det spännande läsning, och fascinerande att det här projektet faktiskt lyckas. Författaren lyckas manipulera läsaren så att man efter hand tycker allt mer illa om professorn och undrar vilken hans roll i dramat egentligen är.
Det är en fascinerande roman, inte bara till sin form utan även till innehåll och temamässigt. Visst är det intressant, det här med digitala spår. Allting lämnar avtryck, omöjliga att torka bort eller bränna. Det kan vara värt att minnas när vi delar med oss av våra liv på sociala medier.